Comunicarea și negocierea. O relație de tipul cauză - efect

Categorii Comunicare Psihologie
Autor(i) Mădălina Precup
Editura Sfântul Ierarh Nicolae
ISBN 978-606-30-3766-5
Anul publicării 2021
Nr. pagini 164
Format eBook Comercial
Nota 5.00 (24 voturi)
Acordă o notă

Cum a apărut acest volum – nota autorului.

Una dintre convingerile limitative din anii liceului și ai studenției a fost aceea că negocierea este un act imoral, în special atunci când este folosită în domeniul vânzărilor și al relațiilor internaționale. În multe situații, negocierea are drept scop final obținerea unor beneficii financiare, iar această idee se leagă de o altă convingere limitativă precum aceea că banii și spiritualitatea nu au cum să meargă împreună, deci, trebuie să alegem. Din contra, primul test al spiritualității este bogăția, iar o mână care ajută este mai sfântă decât o gură care se roagă. De la aceste premise greșite am început cercetările și mi-am creat situații pentru a demonta miturile privind negocierea. Prima provocare pe care mi-am scos-o singură în cale a fost alegerea subiectului pentru lucrarea de licență scrisă în perioada 2008 – 2010, adică volumul de față!

 

Descriere generală

Comunicarea și negocierea au apărut ca cerinţe ale societății! De exemplu, în Grecia antică, legea prevedea să fii propriul avocat! Nu aveai voie să angajezi unul profesionist, indiferent dacă erai acuzat sau acuzator. Cetăţenii care stăpâneau arta comunicării se puteau afirma mai uşor, îşi puteau apăra interesele mai bine sau chiar puteau deveni lideri politici, militari sau religioşi, iar pe această cale aveau numeroase privilegii. Astfel, interesul pentru studiul comunicării a devenit predominant în acele vremuri.

Sistemul de comunicare stă la baza socializării - dacă n-am fi comunicat, nu ne-am fi înţeles în vederea formării societăţii în care trăim astăzi, deci nu am fi evoluat. În această ecuație, negocierea este cel mai eficient mijloc de comunicare practicat zi de zi, de cele mai multe ori inconştient şi este utilizat atât în situaţiile simple cât în situaţiile complexe ce au caracter internaţional.

Fie că intenționăm sau nu să comunicăm și să negociem, de cele mai multe ori aceste acțiuni sunt involuntare, asta atunci când vorbim despre negocierea uzuală petrecută în situațiile pe care le întâlnim zilnic între copilul care dorește mai multe dulciuri și părinte, între studentul care vrea notă maximă și profesor, între angajatul care vizează o mărire de salariu și managerul care intenționează să-i delege mai multe sarcini, între soții care nu se pot pune de acord ce mașină să-și cumpere, între frații care vor aceeași jucărie, între prietenii care își planifică următoarea vacanță, etc.

Bineînțeles, dacă vorbim despre un act voluntar și profesionist, datele problemei se schimbă! Putem negocia ca reprezentant al unei organizații private sau la nivel național, dar putem vorbi și despre o negociere între state. Însă, pentru a obține rezultate favorabile în urma negocierii trebuie să stăpânim înainte de toate, procesul de comunicare.

   Comunicarea între state se realizează prin diferite domenii de activitate şi relaţiile care există între ele, cum ar fi politice, economice sau culturale, iar apariţia fenomenului de globalizare presupune internaţionalizarea acestor activităţi ce determină perfecţionarea instrumentelor de comunicare.

   În lucrarea Comunicarea și negocierea, o relație de tipul cauză-efect este analizat procesul de negociere plecând de la forma sa cea mai uzuală, adică negocierea folosită de oameni zilnic, de cele mai multe ori involuntar, pâna la forma sa cea mai complexă, cea mai înaltă, adică cea de negociere între state. Însă, pentru a negocia eficient este necesară mai întâi cunoaşterea şi înţelegerea sistemului de comunicare interumană.

   Acest volum poate fi folosit atât în mediul academic pentru studiul comunicării și al negocierii, cât și de cei interesați să-și perfecționeze modul de a comunica și implicit de a negocia pentru că în cele din urmă comunicăm pentru a negocia, fie că vrem sau nu ori că ne dăm seama sau nu de acest lucru. Negociem de la situațiile uzuale, personale până la cele între organizații și state, tocmai de aceea este util să întelegem comunicarea și să ne dezvoltăm abilitățile de negociatori în funcție de poziția în care ne aflăm.

   Fiecare act de comunicare - verbală sau nonverbală, directă sau indirectă, individuală sau de grup, are la capătul firului scopul de a negocia. Sau, dacă dorim să derulăm acest act de la final către început, am putea spune că negocierea este rezultatul comunicării. Relația dintre comunicare și negociere este una de tipul cauză-efect, prin urmare, dacă reușești să comunici eficient, rezultatele și beneficiile vor fi cele scontate.

 

 ------------------

 

         După cumpărarea ebook-ului, în mod automat, cartea devine accesibilă online, prin intermediul butonului Lectură integrală, afișat automat pe pagina cărții. Ebook-urile comerciale sunt accesibile online - nu pot fi descărcate sau printate. Dacă, dintr-o eroare de sistem, butonul Lectură integrală nu este afișat pe pagina cărții, după ce ați cumpărat-o, anunțați incidentul, prin sms la 0745955210 sau email la librariascriitorilor@yahoo.com, menționând numele Dvs, și vom asocia manual butonul Lectură integrală în contul Dvs.

 

 

 

Descriere capitole

   În primul capitolul este dezbătut subiectul comunicării și importanța sa, din cele mai vechi timpuri și până astăzi, începând cu istoria şi evoluţia sistemului de comunicare, continuând cu modul în care funcţionează sistemul de comunicare în sine, iar la final accentul este pus pe tipurile de comunicare şi rolul fundamental al acestora în procesul de negociere.

   În capitolul al doilea sunt explicate procesul de negociere, fazele de pregătire, negocierea propriu-zisă, negocierea internaţională şi importanţa negocierii.

   În capitolul al treilea sunt luaţi în discuţie anumiţi factori cum ar fi subiectivitatea, cooperarea şi conflictul, argumentarea şi persuasiunea, factori ce pot influenţa negocierea şi rezultatele acesteia.

   Capitolul al patrulea prezintă tehnici, tactici și strategii dintre cele mai cunoscute, aici fiind dezbătut aspectul legal şi moral, dar şi importanţa personalizării stilului de negociere.

   În ultimul capitol este dat un exemplu concret reprezentat de relaţiile strategice dintre Rusia şi Uniunea Europeană, dar şi realităţile şi perspectivele în negocierile dintre acestea, o analiză realizată în perioada 2008 – 2010.

   Domeniile de aplicabilitate pe care le are negocierea sunt vaste: de la situaţiile trăite zilnic pâna la cele de nivel internaţional, iar avantajele pe care le pot aduce informaţiile acumulate în urma înțelegerii sistemului de comunicare și însușirea procesului de negociere sunt numeroase și extrem de utile în primul rând în viața de zi cu zi, fie că vorbim despre relațiile personale sau profesionale și abia apoi când vorbim despre negocierea între state și organizații.

 

Adaugă un comentariu

Opiniile cititorilor

Nu există comentarii. Fii primul care își spune părerea!

Adaugă o întrebare

Trebuie să fiți autentificat pentru a pune o întrebare. Autentificare Facebook

Întrebările cititorilor

Nu există întrebări. Pune o întrebare vânzătorului!
Acest site foloseste cookie-uri. Află mai multe Am înteles