"Democratizarea" Armatei române (1945-1950): propaganda şi cultura în armată

Categorii Cultură generală Comunicare
Autor(i) Gheorghe Diaconescu
Editura Sfântul Ierarh Nicolae
ISBN 978-606-30-3609-5
Anul publicării 2021
Nr. pagini 441
Format eBook Comercial
Nota Aceasta carte nu are o nota
Acordă o notă

Nu este nicio îndoială că ne aflăm în fața unei lucrări extrem de valoroase, atât prin modul exhaustiv de abordare a unei problematici atât de complexe cât și prin faptul că vine să acopere un gol de informație pentru o perioadă atât de critică a istoriei recente.

Autorul nu se limitează doar la analiza aspectelor legate de comunizarea armatei, operație extrem de brutală, asemănătoare poate doar cu eliminarea elitei politice și intelectuale din aceiași perioadă, ci o așează într-un context mult mai larg al societății românești după încheierea războiului și a consecințelor derivate din faptul că România, prin înțelegerea Puterilor Aliate, devenise satelit al Uniunii Sovietice.

În asemenea împrejurări, epurarea structurilor militare, în special cele superioare, devenise o prioritate pentru noii stăpâni, cei mai vânați fiind ofițerii care se afirmaseră prin competență profesională și patriotism pe timpul războiului împotriva Uniunii Sovietice. În acest context evoluează și cercetarea istorică făcută de autor, evidențiindu-se faptul că, pe  ansamblu, aceste măsuri trebuiau susținute de o propagandă activă. Un capitol important pe același plan îl reprezintă analiza atentă a structurilor de partid din armată, cele care erau însărcinate cu conceperea și desfășurarea propagandei la trupe.

Pe întreg parcursul acestei cercetări laborioase, care a scos în evidență certe calități în acest domeniu ale autorului, a existat o bună colaborare între acesta și Arhivele Militare Naționale, cu sediul la Pitești. De altfel, îmi amintesc cu plăcere de lungile discuții pe care le-am purtat împreună pe tematica cercetării efectuate. Nu ascund faptul că generozitatea cu care am susținut acest proiect a avut și un scop mai puțin altruist,  și anume de a asigura prin cercetarea efectuată o deschidere spre noi direcții de studiu într- un domeniu de noutate absolută prin vastul material documentar ce se punea la dispoziția celor care doreau să-l acceseze.

Plecând de la aceste considerente, pot afirma cu deplin temei că, deși au trecut deja trei decenii de când s-au pus la dispoziția cercetătorilor fonduri de documente considerate tabu, acestea nu au fost abordate decât sporadic, lucrarea reprezentând și astăzi o întreprindere de pionierat în domeniul istoriei recente.

Un aspect demn de remarcat este și faptul că, prin modul de abordare și de interpretare a vastului material documentar, lucrarea nu se adresează doar specialiștilor în domeniu ci și publicului larg, doritor de a afla adevărul despre o perioadă atât de întunecată și de controversată a istoriei naționale.

Toate aceste considerente și încă multe altele pe care vi le va dezvălui lectura acestei a doua ediții îmi permit să afirm cu certitudine că avem în față o lucrare extrem de valoroasă, care acoperă o lipsă de informații pentru o perioadă  importantă a istoriei naționale pentru o instituție atât de importantă cum este armata.

Col. Rtr. prof. dr. Cornel Carp

Adaugă un comentariu

Opiniile cititorilor

Nu există comentarii. Fii primul care își spune părerea!

Adaugă o întrebare

Trebuie să fiți autentificat pentru a pune o întrebare. Autentificare Facebook

Întrebările cititorilor

Nu există întrebări. Pune o întrebare vânzătorului!
Acest site foloseste cookie-uri. Află mai multe Am înteles