Nimfa Dunării de Jos

Categorii Roman de acțiune
Autor(i) Ion Vasile Giușcă
Editura Sfântul Ierarh Nicolae
ISBN 978-606-30-2286-9
Anul publicării 2019
Nr. pagini 170
Format eBook Comercial
Nota 5.00 (2 voturi)
Acordă o notă

 

       În visarea ce m-a învăluit într-un răstimp de liniște, am plecat cu gândul pe malul de Dunăre al Brăilei, acolo unde vibrează de multă vreme, în văzduh, farmecul ademenitor al baladei despre Chiralina.

Îi ascultasem pe toți cei care au cules baladele ce spun povestea veche a acelei frumoase, dar și pe cei care au adus-o, mai apoi, în povestirile și stihurile lor, fiecare după înțelegerea și după sufletul său. Farmecul acelei vinovate doar pentru frumusețe m-a îndemnat și pe mine să adun, la un loc, toate cele auzite sau citite despre ea și să le repovestesc și eu, dar după sufletul și înțelegerea mea.

În acea visare, am văzut Schela de altădată a Brăilei prinzând iarăși viață. Am auzit acolo larma mulțimii de glasuri ale diferitelor graiuri pornite să pună pe balanța negocierii bani buni și mărfuri mult folositoare. Spre o deplină înțelegere, acele glasuri erau însoțite de mișcările repezi ori largi ale brațelor celor prinși în acea sarabandă ce nu înceta, cu totul, nici măcar pe timpul nopților.    

Mulțime de negustori, dragomani, samsari, marinari, barcagii, pescari, căpitani de corăbii, hamali, căruțași, ciurari, tăvălucari, lopătari, secăreni, băniceri, chiligii, cantaragii, rujari ori chiristigii, dar și contrabandiști, hoți, vagabonzi, cerșetori ori femei pierdute, forfoteau pe mal să-și împlinească fiecare interesul său mai mare ori mai mărunt.

 

Adaugă un comentariu

Opiniile cititorilor

Nu există comentarii. Fii primul care își spune părerea!

Adaugă o întrebare

Trebuie să fiți autentificat pentru a pune o întrebare. Autentificare Facebook

Întrebările cititorilor

Nu există întrebări. Pune o întrebare vânzătorului!
Acest site foloseste cookie-uri. Află mai multe Am înteles