Pasărea fără aripi

Categorii Poezie Memorii
Autor(i) Ioniță Tuzlaru
Editura Sfântul Ierarjh Nicolae
ISBN 978-606-30-1093-4
Anul publicării 2017
Nr. pagini 264
Format Electronic
Nota 3.98 (2404 voturi)
Acordă o notă

Cine suntem? Oare câte suflete şi-au unit, şi-au amestecat şi şi-au topit destinele în curgerea fără de grabă a timpului, până la noi, până la mine? Cum au mistuit ele văpaia de nemurire înaintea adormirii lor veşnice? Au iubit? Scânteia divină din inima lor a aprins cerul? Au urât? Tăciunele răului din măruntaiele minţii lor a întunecat pământul? Cât din străbunii noştri cunoscuţi ori dintre cei uitaţi pentru totdeauna mai trăieşte în noi, mai trăieşte în mine? 

Adaugă un comentariu

Opiniile cititorilor (50 comentarii)

Adăugat de danbarbu în 13.08.2023 10:23:37
A apărut O rapsodie dobrogeană, a patra carte semnată Ioniță Tuzlaru. Postez aici din Cuvântul înainte al cărții scris de GHEORGHE BUCUR, profesor de limba și literatura română, publicist, eseist, critic și istoric literar. ,,O rapsodie dobrogeană de Ioniță Tuzlaru este o carte care te răvășește. Autorul are rara capacitate de a crea imagini vii, autentice, credibile. Această sugestie este creată chiar de la început, când prozatorul descrie cadrul natural cu o exactitate de geograf, care cunoaște perfect locurile și le înfățișează cu precizie, dar relatarea capătă un relief amplificat, deoarece este dublată de un permanent și subtil plan afectiv.,, Cartea a fost tipărită la editura EX PONTO din Constanța. Din nefericire nici pe aceasta nu o vom găsi in librarie, in urma discuțiilor cu scriitorul am speranța unui deocamdată. Pe iubitorii scrierilor lui Ioniță Tuzlaru îi pot ajuta cu O rapsodie dobrogeană. Telefon: 0744373998 Dan Barbu
Adăugat de danbarbu în 01.06.2023 16:57:47
Am citit și Pasărea fără aripi , după La vale pe Tăița si Fluturi de nisip . Cuprinde zece nuvele , chiar daca subiectele câtorva sunt reluate in celelalte două ,se parcurge cu plăcere. Povestiri reale . Despre drama schimbului populatiei Cadrilaterului din 1940 mi se pare că s-a scris prea putin. Personaje reale . Copilul Ana din prima nuvelă ,ce dă si titlul cărții , este mama scriitorului. Restul este genul Ionita Tuzlaru : finețe , sensibilitate , poezie , durere. Foarte curănd vom avea a patra carte . Din nefericire nici aceasta nu va aparea in librarii.Se pare ca vor fi tiparite un număr limitat de exemplare , l-am rugat pe scriitor sa-mi ofere mai multe bucăți , daca-mi va onora cererea voi putea ajuta doritorii. Dan Barbu
Adăugat de danbarbu în 26.03.2023 17:53:42
Am citit Fluturi de nisip de doua ori , rareori mi se-ntampla. O carte excelentă! O recomand cu mare entuziasm! Un mic plus fata de La vale pe Tăiţa care si ea este foarte buna. FELICITARI Domnule Ionita Tuzlaru! Imi pare bine ca te-am descoperit.Caut sa citesc Pasărea fără aripi( nu e usor sa o gasesc) , astept a patra carte care am inteles ca apare in viitorul apropiat , astept vol. II la fluturi si urmatoarele. Este trist , este pacat ca in librarii sa apara toate bazaconiile si cartile acestea nu, ma intreb a cui e vina , nu cumva chiar/si a autorului?l Cartile lui Ionita Tuzlaru vor trece testul timpului si asa , sunt sigur , dar ar avea mai multi cititori , am putea sa le oferim cadou prietenilor , copiilor ...... Domnule , lasa modestia , promoveza-ti cartile ! Dan Barbu
Adăugat de Moraru Alin în 19.05.2020 10:32:45
Am citit cartea de 3 ori, și de fiecare dată găsesc ceva nou la ea. Bunicii mei sunt din Nalbant, cunosc exact fiecare detaliu, iar domnul Tuzlaru a descris perfect fiecare aspect. Felicitări dânsului! Recomand cartea și altora datorită originalității și simplității povestiri . Felicitări, domnul Tuzlaru! La mai multe!
Adăugat de Moraru Alin în 19.05.2020 10:32:45
Am citit cartea de 3 ori, și de fiecare dată găsesc ceva nou la ea. Bunicii mei sunt din Nalbant, cunosc exact fiecare detaliu, iar domnul Tuzlaru a descris perfect fiecare aspect. Felicitări dânsului! Recomand cartea și altora datorită originalității și simplității povestiri . Felicitări, domnul Tuzlaru! La mai multe!
Adăugat de ana-aida în 21.01.2020 09:31:19
Fluturi de nisip. În doi ani trei cărţi? Poate că le-aţi scris, cine ştie? în mulţi ani. N-are importanţăiaţă asta.. Mulţi nu scriu într-o viaţă atât. Dar nu asta mă roade acum. Repet : sunt scrise frumos, cu un stil plăcut, cu bucurie, durere, lacrimi. Chiar nu lipseşte nimic pentru a fi cărţi BUNE. Si totuşi, vă recomand să faceţi o pauză. Să mergeţi la un cenaclu literar în care să vă sfătuiţi cu ,,nişte,, profesionişti. Sunt în cărţile d-voastră pagini sclipitoare care din păcate se îmbină uneori cu pasaje mai slăbuţe şi-i păcat ca aceste poveşti adevărate din câte mi-am dat seama, despre oameni frumoşi, locuri minunate, despre o zonă mai puţin povestită pe care o promovaţi cu atâta talent şi inimă să nu apară în librării, să nu le citească LUMEA. Vă aştept într-o librărie adevărată. chiar şi cu aceleaşi cărţi, pe care le-aţi şlefuit, le-aţi luminat, le-aţi nemurit. Cu stimă: A.A. Stănescu.
Adăugat de ana-aida în 21.01.2020 09:30:51
Bună ziua, tuturor acelora care în ziua de azi mai citesc ori mai scriu o carte! Am găsit ,,librăria,, la rugămintea unei prietene căreia-i apăruse acolo o cărticică cu versuri. Îmi place să citesc.Recunosc că uneori o fac cu patimă deşi de multe ori cartea este seacă,fără subiect şi fără mesaj.Dacă şi stilul şchioapătă, evident, atunci renunţ....şi uneori mai scriu la o gazetă despre pofta de-a citi ori despre pofta unora de-a scrie ( frumos, ori, oricum). Cum, nu-i aşa? titlul unei cărţi face uneori mai mult decât valoarea (nu în bani) ei în sine, titlurile cărţilor domnului Tuzlaru nu puteau să mă lase rece. Le-am citit pe toate trei şi aş putea să spun: pe nerăsuflate.Domnule, (mi-ar face plăcere să ştiu mai multe despre dumneata) scrii frumos, din inimă, cu multă căldură sufletească şi trebuie să te felicit. Nu că te-ar ajuta la ceva asta, dar pentru că ,,oleacă,, mă pricep aş îndrăzni să spun chiar mai mult. Cărţile apar în 2017-Pasărea fără aripi, şi 2019- La vale pe Tăiţa+
Adăugat de elenadauceanu în 05.09.2019 13:59:20
cartea m-a trimis in minunatele locuri ale copilariei, incredibil ! clipe cu adevarat magice.cititi-0 cu tot sufletul.
Adăugat de vasilerusu în 26.07.2019 11:47:34
aştep ,,fluturi de nisip'' pe saitul librăriei. şi ,,la vale pe tăiţa'' aşa cum am auzit vorbindu-se prin târg. ,,Pasărea'' mi-a plăcut, sper să fie doar preludiul.. baftă!
Adăugat de azelim în 04.04.2019 13:51:56
sunt pagini care arata originea dobrogeana a autorului. citeva aspecte si legende despre tatari si nu numai. o carte care sigur anunta ceva cu adevarat special . astept!
Adăugat de cristis în 27.03.2019 12:39:33
numele autorului îmi pare cunoscut de undeva de prin deceniul 8 al secolului trecut dintr-o unitate militară din medgidia. 1248. sper să nu mă înşel. felicitări! te urmăresc în continuare.
Adăugat de corleu în 27.03.2019 06:47:00
Interesantă. o picătură de orient dobrogean. totuşi, aştept mai mult de la un condei ce pare priceput.
Adăugat de victorio în 14.12.2018 08:39:45
am citit comentariile. m-au făcut curios. după ce am citit-o, trebuie să recunosc că e o carte care te ţine în paginile ei, aşi zice că, totuşi, sunt prea multe aprecieri pro. poate pentru că nu sunt dobrogean... mai aştept.
Adăugat de tudor în 03.10.2018 14:03:05
interesanta, chiar fascinanta pe ici-colea. astept o pasare zburatoare. sunt convins ca se poate.multumesc totusi pentru calatoria prin dobrogea de altadata.
Adăugat de vasile_tulcea în 14.09.2018 06:13:50
Pe când o lansare la Tulcea? Poate cu o nouă carte? Aştept! CARTEA asta are suflet. Mă bucur că se scrie frumos şi în Dobrogea. B.V-tulcea
Adăugat de valys în 07.08.2018 12:26:16
titlul m-a făcut curios. întâmplări scrise cu suflet. o Carte de citit!
Adăugat de Milea Doina în 08.06.2018 13:30:34
Domnule Nichita ,am luat legătură cu domnul Tuzlaru si așa cum am bănuit ,amintirile din carte sunt in parte ale mamei dumnealui combinate cu cele ale tatălui .Cum nici o opera literara nu respecta adevărul istoric nici aceasta carte nu face excepție.Oricum scrierile domnuluiTuzlaru vor continua si poate veți găsi si ce doriți.
Adăugat de Milea Doina în 06.06.2018 13:03:20
Mi-ar fi plăcut ca autorul acestei cărți sa scrie si o carte despre venirea stra-strabunicilor din Bugeac in Imperiul Otoman si despre cum o stra-stra-strabunica a fugit din Imperiul Țarist in Basarabia.Toate acestea le stiu de la bunicul meu.
Adăugat de Milea Doina în 06.06.2018 12:57:14
Nu stiu daca autorul a mai scris si altceva sau legătura de rudenie,de care sunt sigura,cu scriitorul CristiTuzlaru.Din punct de vedere biografic si mie îmi sunt neclare unele lucruri.Cum autorul face vorbire in cartea sa de unele persoane pe care le-am cunoscut sau de care am auzit ,înseamnă ca avem ascendenți comuni.Dar toate acestea le voi discuta cu autorul pe care sper să-l cunosc.Cînd am scris de latura slava a neamului ,m-am referit la sensibilitatea scriitorului,nu la faptul ca aceasta carte ar face referire intr-un fel sau altul la poporul slav.Pentru a nu mari suspansul una din străbunicile mele materne se numea Irina Tuzlaru si era din Medanchioi.Era sora cu Ilie Milea despre care vorbește autorul si in casa căruia am stat si eu un timp.La acel moment moș Ilie nu mai trăia ,dar trăia mătușă Stana cu fiul ei.
Adăugat de NICHITA în 30.05.2018 07:23:37
doamna/domnişoara milea m-a făcut curios. am crezut că scriitorul are rădăcini slave, ruso-basarabene şi am zis:hai să citesc şi unul de-al nostru. cartea chiar mi-a plăcut. dar n-am găsit din păcate latura lui slavă. a citit milea doina altcea? mai are autorul altă carte pe sait?
Adăugat de Milea Doina în 24.05.2018 04:04:52
Îmi cer scuze .Poate sunt amintirile mamei dvs si am înțeles eu greșit.
Adăugat de Milea Doina în 23.05.2018 12:56:19
Felicitări autorului pentru cum a redat specificul dobrogean.Cum multe persoane care se trag din neamul lui tuzlaru au talent scriitoricesc se pare ca latura slava si basarabeana a neamului a ieșit la iveala.Daca autorul ar fi avut curiozitatea sa caute si sa asculte poveștile propriului neam,un neam vechi,amestecat ,sensibil si cu multe povesti de destin dramatice , de cind au venit in dobrogea,ar fi putut scrie un mare roman de succes.
Adăugat de nelu în 15.02.2018 10:30:34
o carte scrisă cu multă căldură sufletească cu amestec de arome orientale, întâmplări dintro lume de la capătul lumii din care nu s-a prea scris.
Adăugat de Matei Dumitru în 24.12.2017 11:22:00
Sunt un "martor la nasterea continua a Techei"! Eu ma "intorc raspunzand chemarii vrăjite" ce ma bântuie veșnic! Cu înaltă considerație pt Ionita Tazlaru,eu Matei Dumitru,primul nepot al pădurarului Eremia si al tau prieten din(totdeauna) ! Prin aceasta carte "Pasarea fara aripi" am simțit din nou pulsul neîncetat al Techei.
Adăugat de ELADA în 28.11.2017 07:25:29
O CARTE PE CARE O CITESTI CU PLACERE. ASTEPT, DE CE NU, O PASARE CU ARIPI.
Adăugat de ELADA în 28.11.2017 07:25:28
O CARTE PE CARE O CITESTI CU PLACERE. ASTEPT, DE CE NU, O PASARE CU ARIPI.
Adăugat de darius în 26.10.2017 08:04:42
presarata cu pasaje de adanca sensidilitate si realitate cruda, cartea asta chiar place. o recomand!
Adăugat de bianca în 08.10.2017 13:17:54
Frumooos! O editura buna, un editor sclipitor l-ar ajuta pe autor sa corecteze pe ici pe colo si ar scoate in librarii o carte superba. Cititi-o si bucurati-va !
Adăugat de liviu în 03.10.2017 13:58:05
O carte care chiar place. Un colt de Dobroge din mileniul doi. O recomand!
Adăugat de PAVEL PARASCHIVA în 28.08.2017 11:06:29
Cartea este minunată! Merită să fie citită; autorul descrie cu un talent deosebit fapte şi întâmplări reale din biografia unei familii numeroase.
Adăugat de Ionita Tuzlaru în 31.07.2017 14:07:16
Multumesc tuturor pentru comentarii. Indiferent de natura ori de sinceritatea lor. Multumesc si acelora care au citit chiar si cateva randuri si nu s-au spus parerea. Daca cineva doreste sa ma contacteze o poate face la 0724757838. Sanatate maxima!
Adăugat de iulia în 30.07.2017 12:47:21
de 30 de ani am parasit dobrogea. inima insa mi-a ramas acolo. cartea asta m-a adus din nou acasa. chiar daca la Medanchioi( Valea Teilor) nu mai am pe nimeni de multa vreme. cata bucurie mi-a inundat sufletul !
Adăugat de niki-grad în 25.07.2017 10:44:11
AM CITIT-O CU PLACERE. NU NUMAI CA-I SCRISA DE UN DOBROGEAN.(CRED, ALTFEL NU STIU CINE AR FI PUTUT CITI IN SUFLETUL OAMENILOR DE AICI ATAT DE PROFUND) CHIAR N-O PUTEM GASI IN LIBRARII D-LE TUZLARU? CHIAR MERITA CITITA!
Adăugat de aura în 24.07.2017 14:54:46
gabriela, exagerezi totusi. o carte bunicica. pe alocuri surprinzatoare chiar. merita citita.
Adăugat de gabriela-dor în 09.07.2017 10:42:02
cititi-o! o clipa de viata. o clipa de dor. o clipa de rai.
Adăugat de emil în 05.07.2017 13:27:42
Am rasfoit-o. Are si parti de-a dreptul sclipitoare. Mai sufera pe ici colea. Pentru ca se petrece in Dobrogea o citesc toata si dupa, imi dau cu parerea.
Adăugat de alexis/medgidia în 03.07.2017 09:47:07
intamplari din dobrogea inceputului de secol xx. clipe de vietuire cu tatari,turci evrei tigani lipoveni, greci...... mi-as fi dorit ca scriitorul sa zaboveasca mai mult in medgidia mea cea de demult si nu numai in preajma garii. feregea, alagea ,braga, baclava, poiezie si miracol o clipa de dobrogea! pe cand vom gasi cartea si-n librarii?
Adăugat de Daniel D în 30.06.2017 06:02:59
intamplari dintro zona cu denumiri si parfum oriental scrise cu suflet. din pacate pe harta dobrogei de azi mai regasesc putine repere care sa ma conduca in lumea descrisa de autor.. o recomand!
Adăugat de Liliana L.V. în 19.06.2017 06:16:35
Felicitari d-le Tuzlaru ! Este atata poiezie in cartea aceasta! Este atata suflet, atata caldura, atata durere, atata bucurie ca este aproape imposibil sa ni-ti regasesti parintii, bunicii, radacinile...
Adăugat de Anina în 16.06.2017 10:13:43
O carte scrisa cu multa finete si sensibilitate; povestiri reale din Dobrogea noastra frumoasa. "Pasarea fara aripi", e ca o poezie.
Adăugat de iordan în 13.06.2017 13:52:14
schite cu maci si fluturi albastrii- pare ceva special, m-a fascinat pare doar inceputul unui roman. ma insel? in rest o carte pe care o citesti cu placere.
Adăugat de Victoria în 12.06.2017 07:32:25
Comentariile m-au facut curioasa. Am rasfoit-o. M-a surprins. Acum o citesc. De prin Dobrogea putine stiu. Acum descopar o lume. A existat ? Mai exista ?
Adăugat de george constantinescu în 11.06.2017 18:11:08
Pasara fara aripi m-a facut curios, apoi m-a surprins si m-a captivat si nu in ultimul rand mi-a dat aripi si am zburat impreuna cu autorul nu departe ,ci aici aproape de sufletul si frumusetea naturii plaiurilor de pitra dobrogene stiute, dar inca nedescoperite si, prin ochii mintii , risc sa spun, ca m-am intalnit cu oamenii pe care parca i-am cunoscut ....... Imi place stilul si .. sufletul autorului si asteptam si alte pasari...de ce nu ...chiar si cu aripi !!!!! George c.
Adăugat de elena nikol în 11.06.2017 07:49:17
excelent! a mai scris si altceva acest tuzlaru ? unde pot gasi cartea? cred ca ar face impresie buna la o ibrarie la noi in tulcea.
Adăugat de ionas în 30.05.2017 05:28:16
slabuta ici colo, excelenta pe alocuri, pasarea fara aripi este chiar O CARTE. ma intreb totus daca astazi cand suntem intoxicati cu atata senzational cu atata violenta, crima, cu organizatii criminale care in spatiul balcano-carpatin se numesc partide politice, cu supereroi,supermeni,superinsecte , mai suntem sanatosi la cap si mai avem timp sa citim O CARTE despre OAMENI ?
Adăugat de Săraci Munir în 28.05.2017 09:32:13
Lucruri petrecute din viața pe care au trăit-o părinții si bunicii scriitorului. Gînduri si trăiri adevărate, lucruri care au trecut prin suflet si a schimbat vieți. Povestiri reale, profunde, cu accentele de frumusețe sufletească. Cei apropiați nu se pierd niciodată dacă îi ai in inimă. Poți pierde doar prezența lor, vocea lor, parfumul lor, dar ceea ce ai simțit lîngă ei, rămâne o vesnicie.. Felicitări autorului pentru memoriile scrise. Recomand cu căldură această carte scrisă din inimă.
Adăugat de Mihai-Tulcea în 27.05.2017 10:09:54
O carte buna. Are si parti de-a dreptul exceptionale. Intamplarile din cate-mi dau seama reale se petrec la doi pasi de Tulcea ori chiar aici. Pasarea fara aripi, o mica odisee pe care au trait-o si bunicii mei. Frumosssss!
Adăugat de Filis în 25.05.2017 16:34:27
F frumoasă aceasta carte!Recomand! Felicitări scriitorului!
Adăugat de luca dan în 24.05.2017 06:34:28
DOBROGEA, DOBROGEA RAI SI DOR LANGA O STEA! intamplari dintro dobroge arhaica cu denumiri si parfum oriental scrise din inima. excelent! as vrea un exemplar tiparit pe hartie.
Adăugat de michaela klaus în 24.05.2017 05:01:20
cred ca editura a editura a incadrat gresit cartea in categoria poezii/memorii este proza scrisa frumos cu multa caldura sufleteasca. felicitari domnule tuzlaru! o recomand cu caldura.

Adaugă o întrebare

Trebuie să fiți autentificat pentru a pune o întrebare. Autentificare Facebook

Întrebările cititorilor

Nu există întrebări. Pune o întrebare vânzătorului!
Acest site foloseste cookie-uri. Află mai multe Am înteles