Probleme şi teste de logică, argumentare şi perspicacitate

Categorii Auxiliar didactic Logică și perspicacitate
Autor(i) Daniel Voinea
Editura Sfântul Ierarh Nicolae
ISBN 978-606-577-183-3
Anul publicării 2010
Nr. pagini 136
Format eBook Comercial
Nota 5.00 (5 voturi)
Acordă o notă

            Lumea nu e a cui o străbate cu piciorul, ci a cui o înţelege cu gândul – spunea un înţelept. Mai ales în ziua de astăzi nevoia unei bune gândiri ne copleşeşte; societatea contemporană “simte” nevoia omului plin de idei, inovator, creativ.

            Alături de informatică, matematică, chimie, fizică şi chiar gramatică, logica are acest rost: de formare a abilităţii  de cunoaştere, ordonare şi explicare a realităţii. Şi totuşi, ca disciplină şcolară, logica pare a fi rămas într-un palat de cleştar. Începând chiar cu Aristotel, care o consideră - pe drept - instrumentul general pentru toate ştiinţele, logica pare să se fi retras din lume. Dar o contemplă de departe.

            Cu această impresie, am căutat să apropii şi să fac elitista logică “mai vorbăreaţă”, mai practică în relaţia ei cu lumea. Îmi exprim speranţa că lucrarea de faţă răspunde unei mai vechi nevoi de a întoarce logica în lume (mai ales în aceste timpuri), etalându-şi măiestria şi demonstrându-şi utilitatea în rezolvarea problemelor concrete, pe care le întâlnim la fiecare pas. Exerciţiile, testele şi … enigmele cuprinse aici reprezintă o sursă de aplicaţii pentru elevul de liceu, până la nivelul olimpic, dar şi o sursă pentru profesori - sunt aduse aici subiectele date la bacalaureat şi olimpiade în anii anteriori. Reprezintă, totodată, o invitaţie la joc, fără limită de vârstă, începând cu elevii din gimnaziu, care se vor familiariza din timp cu această disciplină.

            Culegerea prezentă este un proiect; nu am dorit-o a fi nici extrem de explicită ori completă în rezolvări sau explicaţii, nici lipsită de cusururi. Rămâne deschisă şi perfectibilă, adică vie. Şi o invitaţie la mai mult.

 

Autorul

Adaugă un comentariu

Opiniile cititorilor

Nu există comentarii. Fii primul care își spune părerea!

Adaugă o întrebare

Trebuie să fiți autentificat pentru a pune o întrebare. Autentificare Facebook

Întrebările cititorilor

Nu există întrebări. Pune o întrebare vânzătorului!
Acest site foloseste cookie-uri. Află mai multe Am înteles