Limba română. Culegere de exerciţii şi teste

Categorii Auxiliar didactic Culegeri școlare
Autor(i) Ecaterina Chifu
Editura Sfântul Ierarh Nicolae
ISBN 978-606-30-0624-1
Anul publicării 2016
Nr. pagini 174
Format eBook Comercial
Nota 1.00 (1 voturi)
Acordă o notă

Această carte este un auxiliar didactic pentru elevi, studenţi şi profesori. Ea conţine un material foarte dens şi este structurată pe problemele generale de limbă română studiate în şcoală (fonetică, vocabular, morfologie, sintaxă), fiind un ghid practic de învăţare şi autoevaluare. Ea cuprinde multe exerciţii de creaţie, pentru a dezvolta gândirea creativă a elevilor. Dacă unele exerciţii au ca cerinţă definirea noţiunilor gramaticale, mai ales la început de capitol, aceasta nu trebuie să surprindă, căci numai fixând în memoria elevilor şi a studenţilor baza teoretică se pot face şi exerciţii practice.

Comunicarea poate continua şi în plan mental, de unde izvorăşte, şi elevul trebuie să înţeleagă semnificaţia unor mesaje cum ar fi cauza, efectul, ipoteza, condiţia, scopul, modalitatea sau persoanele care se implică în acţiune.

Testele propuse pentru analiză sunt luate din vorbirea curentă, din diferite registre ale limbii, din comunicarea cultă sau exprimarea populară, pentru a evidenţia situaţii de comunicare diverse.

Toate au drept obiectiv dezvoltarea competenţei de comunicare a elevilor în limba română, o comunicare rapidă, corectă, expresivă, şi perceperea intenţiei ce a pus-o în comunicare emiţătorul mesajului.

Am dat explicaţii succinte în unele cazuri, pentru a se evita confuziile. Am acordat un spaţiu mai mare omonimelor (în special ortogramelor), pentru a deprinde elevii cu o scriere corectă, prin înţelegerea justă a elementelor componente ale unor construcţii în care se foloseşte cratima, problemă de ortografie ce produce mari dificultăţi.

Unele exerciţii sunt mai lungi, pentru a ilustra multitudinea situaţiilor de comunicare şi funcţiile cuvintelor şi a contribui astfel la dezvoltarea gândirii diversificate a elevilor.

Noi pledăm pentru o gramatică a comunicării, căci elevii trebuie să înţeleagă bine termenii uzuali, să-i folosească în enunţuri corecte, fiindcă ei nu vor vorbi niciodată ca eroii din cărţile de beletristică. Noi propunem pe această cale o restructurare a programelor şcolare de limba română şi limbi moderne, începând de la grădiniţă, când se va pune accent pe învăţarea singularului, pluralului, a genurilor, a afirmaţiei, a negaţiei, a noţiunilor de prezent, trecut, viitor, cauză, efect etc. urmărindu-se o curbă ascendentă an de an. Astfel, la sfârşitul clasei a VII-a, elevii vor stăpâni bine morfo-sintaxa, structura sintactică a propoziţiei, ca în clasele a VIII-a şi a IX-a, să studieze fraza şi să facă o abordare globală a unui text literar.

Cartea conţine 67 de exerciţii de fonetică, 66 de exerciţii de vocabular, 171 de exerciţii consacrate omonimelor (în special ortogramelor), 26 de exerciţii privind conversiunea, 224 de exerciţii de morfo-sintaxă, 170 de exerciţii de sintaxă a propoziţiei, 151 de exerciţii privind sintaxa frazei şi 53 de exerciţii ce abordează comunicarea. La sfârşitul fiecărui capitol se află rezolvarea testelor.

Adaugă un comentariu

Opiniile cititorilor

Nu există comentarii. Fii primul care își spune părerea!

Adaugă o întrebare

Trebuie să fiți autentificat pentru a pune o întrebare. Autentificare Facebook

Întrebările cititorilor

Nu există întrebări. Pune o întrebare vânzătorului!
Acest site foloseste cookie-uri. Află mai multe Am înteles